PLAÇA ANTONIO TENREIRO

CONCURS

DEMANDA. Concurs d’idees per a la remodelació i transformació de la plaça de Antonio Tenreiro a la Corunya, homenatge a la figura històrica de l’arquitecte municipal.

PROPOSTA. L’actual plaça d’Antonio Tenreiro es situa a la part central del desdoblament de la Rúa Juan Flórez, un lloc fronterer dominat per la vialitat, l’aparcament i l’absència de connexions entre dos cotes d’un teixit urbà continu. La mateixa plaça es utilitzada com a rotonda de gir, obviant-se la seva natura d’espai públic.
El punt de partida del projecte sorgeix de l’esmentada desconnexió, tant física com sensible, entre les dues cotes de l’emplaçament. Lluny d’apostar per una d’elles, es plantegen dos espais públics de naturalesa diferent: una plaça superior dura i descoberta (prolongació de la voravia de la Rúa Juan Flórez y la trobada amb la Rúa División Azul) y una plaça inferior més còmoda que aprofiti l’augment de la superfície per als vianants i l’afegit d’un nou programa tancat sota llosa. L’accessibilitat plena queda assegurada amb la col.locació d’un ascensor a la cantonada nord, que servirà tant als usuaris de mobilitat reduïda com a tot aquell que desitgi una comunicació més ràpida amb la zona nord del barri.
La nova plaça Antonio Tenreiro espera convertir-se en un node entre dos nivells separat a l’actualitat, un espai de confluència de fluxos de vianants i un lloc de gaudi i repòs per als ciutadans.
El projecte preveu la recol.locació del bust d’Antonio Tenreiro, inaugurat al 2012, en un lloc preferent i destacable de la nova plaça, com a pagament del deute històric del municipi amb la figura de l’arquitecte.