CENTRE CÍVIC CASTELL D’ARO

DEMANDA. Construcció d’un equipament social a la parcel·la on actualment es troba l’escola pública Vall d’Aro, amb l’enderroc parcial dels edificis de l’escola i la reconversió de la resta en una llar d’infants.

PROPOSTA. El projecte de nou centre cívic ha de suposar per Castell d’Aro una fita urbana, un espai de confluència que vertebri els espais lliures al seu entorn. Des dels espais de transició, com la riera de la Coma, fins als espais de relació més estàtics com la futura plaça del poeta Sitjà.

L’estratègia d’actuació consisteix en conservar al màxim la superfície de façana i fonamentació per reconvertir-la en l’atri d’accés del centre cívic, amb la inclusió d’un grup d’escales i un pati enjardinat. Per una banda, suposarà minimitzar la superfície de façana a construir i un suport constructiu per l’estructura horitzontal de l’obra nova. Per l’altra, els murs conservats oferiran una identitat suggerent i heretada de l’antic equipament.

El tret característic de la proposta és la creació d’una gran coberta ceràmica que aglutini els diferents espais inferiors, a més a més d’enllaçar-la amb l’edifici annex de l’escola que es preservarà. La seva geometria fragmentada però continua respon a la voluntat de respectar les dimensions volumètriques i la tradició material de les edificacions del municipi i permetre, a la vegada, les millors condicions d’assolellament i ventilació natural de les diferents dependències.