BIBLIOTECA CENTRAL DE VIC

DEMANDA. Concurs d’idees per a la construcció de la nova Biblioteca Central de Vic, inclòs un memorial a les víctimes de l’atemptat de d’ETA de 1991, ocorregut a la pròpia parcel·la de concurs.

PROPOSTA. La dualitat entre l’acumulació d’estrats històrics i la seva posterior fractura física i simbòlica és el mecanisme sensible de la proposta. La gènesi mateixa de la biblioteca és un procés i espai de confluència i reflexió que ofereixi homenatge les víctimes del drama social viscut ara fa 25 anys.

El projecte s’inicia en la fractura necessària en aquest palimpsest, un esdeveniment abrupte de destrucció creativa, organitzadora. El buit, el silenci immaterial de l’arquitectura, seria l’element generador de projecte, imprescindible per estructurar la biblioteca des d’una perspectiva emocional, més enllà del compliment de requeriments i condicionants propis d’equipaments similars.

En una visió tripartida de l’entrega, el panell inferior es dedica a la construcció cultural i natural, a la visió del passat de la parcel·la per entendre la realitat des del context històric i físic de l’emplaçament. El segon panell es dedica a la perspectiva simbòlica de la biblioteca, on s’assumeix l’instant de l’atemptat i les seves conseqüències emocionals, com a fractura necessària del ple anterior. El tercer panell imbrica els condicionants urbanístics i de programa requerits per concurs a partir dels dos moments anteriors.

El projecte és una síntesi, un refós final de la història de la parcel·la i una mirada endavant en la construcció social de Vic i dels seus habitants. El memorial previst ha de ser la mateixa construcció de la biblioteca i del buit generat, transformant-la en pedagogia política, en construcció social pública i oberta enfront a l’horror terrorista.