EDIFICI EL FAR


1er PREMI licitació pública
DEMANDA.
Projecte per a la rehabilitació i adequació de l’edifici El Far de la Barceloneta com a seu de les noves oficines d’economia social de Barcelona Activa.

PROPOSTA.
El projecte arquitectònic es va concretar en la rehabilitació integral de dues de les tres plantes superiors de l’edifici, ocupades pel consorci El Far i Barcelona Activa, incloent l’adequació de les escales i vies d’evacuació, els sistemes d’instal•lacions i seguretat front al foc, els acabats interiors i també part de la planta baixa per desenvolupar-hi un nou accés. També es va plantejar la urbanització de l’espai públic anterior (Pla de Miquel Taradell) i de la zona posterior (Carrer de l’Escar), bescanviant el sentit de l’accés actual. L’objectiu de l’adequació era adaptar el edificio a la normativa vigent en matèria d’activitats i edificació i millorar-ne el seu funcionament i prestacions generals. El promotor volia oferir als ciutadans una autèntica seu funcional i aglutinar les diferents seccions de l’economia social actualment repartides en diferents edificis de la ciutat, aprofitant l’alt valor urbà i representatiu de la ubicació.
Les dues plantes d’oficina es distribueixen de manera lliure, plantejant un espai de treball obert i ampli, amb visuals a ambdues façanes oposades del bloc. El programa interior tancat s’ha reservat per un sistema de receptacles revestits de fusta de bedoll que contenen sales de reunions en plantes pis i un aparador informatiu, mòbil i desplegable en planta baixa que permetria ocupar de forma ocasional l’espai públic del pla de Miquel Taradell.
La reforma de les instal·lacions incloïa un sistema renovat de climatització i ventilació totalment vist, ampliant l’altura útil i l’amplitud espacial de les plantes. Per a reduir la demanda energètica es proposava la renovació de les fusteries originals i un nou acabat de paviment, amb aïllament incorporat que permet independitzar energèticament les plantes d’oficina També s’havien previst plaques fotovoltaiques en una segona fase del projecte per complementar la generació elèctrica.
El projecte de rehabilitació ha tingut especial atenció al passat mariner, tant de l’edificació, que es troba al frontal urbà del Port Vell, com del mateix consorci El Far. L’antiga decoració de maquetes de naus, plànols i altra documentació va ser incorporada i reubicada a l’accés i distribuïdors en aparadors especials, com a testimoni del passat mariner de la institució.